Kostnica se nahaja v občini Foljan Redipulja (Gorica), na 340. kilometru proge Videm-Tržič.

Leži na zahodnem pobočju Griže, ki je bila med prvo svetovno vojno prizorišče spopadov, ker je, čeprav ni ravno visoka, s svojega vrha omogočala obvladovanje dostopa od zahoda do prvih vzpetin kraške planote. S skupno površino 52 hektarjev je kostnica v Redipulji največji italijanski vojni spomenik, kjer so shranjeni posmrtni ostanki padlih vojakov, poleg tega pa tu najdemo tudi spominska in razstavna dela ter objekte za obiskovalce.

Kostnica iz svetlega marmorja se nahaja na zahodni strani Griže (117 m nadmorske višine) ter predstavlja prvo večjo oviro kraške planote. Nastala je leta 1938 po načrtih arhitekta Giovannija Greppija in kiparja Giannina Castiglionija, da bi ustrezno pokopali trupla padlih vojakov z nekdanjega pokopališča na bližnjem gričku Sv. Elije.

Na široki ploščadi z rahlim nagibom je postavljenih 38 bronastih tabel z imeni krajev na Krasu, kjer so med prvo svetovno vojno potekali boji, ob tako imenovani poti junakov. V njenem središču se nahaja grobnica vojvode D'Aosta, vrhovnega poveljnika tretje armade, ki počiva v kripti, obdani s kovinsko ograjo. Malce višje stoji pet granitnih grobov, v katerih so shranjene žare generalov Chinotto, Monti, Paolini, Prelli in Riccieri.

Za ploščadjo si je mogoče ogledati strelski jarek, ostanek iz prve svetovne vojne. Kot piše na spominski plošči, so ga zgradili in zavzeli vojaki znamenite brigade »Siena« (31. in 32. pehotni polk), nato pa brigada »Savona« (15. in 16. pehotni polk) in brigada »Cagliari« (63. in 64. pehotni polk) med bitkami v juniju in juliju 1915 (1. in 2. soška bitka).

Najveličastnejši del kostnice pa predstavlja 22 grandioznih stopnic, ki v grobnih celicah z bronastimi ploščami po abecednem vrstnem redu hranijo posmrtne ostanke 40.000 padlih vojakov. Vsako stopnico krasi napis »presente« (prisoten). Na vrhu stopnišča sta bili zgrajeni dve veliki skupni grobnici, v katerih je pokopanih 60.000 neznanih vojakov. Tu najdemo tudi kapelico z dvema zvonovoma in tri velike križe, ki se dvigujejo nad celotnim kompleksom.

Za dvaindvajseto stopnico sta simetrično postavljeni muzejski sobici, ena je posvečena odlikovanjem (tu so razstavljena dela slikarja Giuseppeja Ciottija ter predmeti v povezavi z vojaki, ki so prejeli zlato odlikovanje), druga pa osebnim predmetom padlih vojakov in starinam. Nad kostnico je narejeno tudi kamnito opazovališče v obliki okroglega stolpa.
Grič Sv. Elije

Na griču Sv. Elije se je prvotno nahajalo staro Pokopališče nepremagljivih, prvo vojaško pokopališče v Redipulji. Grobove, ki so bili postavljeni v koncentričnih krogih, so zamenjale vojne ostaline, ki so pričale o posebnostih in vojskah, ki so se tu bojevale.

Z izgradnjo nove kostnice po načrtih arhitekta Greppija in kiparja Castiglionija pa je grič Sv. Elije dobil nov namen, in sicer je postal spominski park z mnogimi spomeniki, majhnimi in velikimi utrdbami (obrambni položaji in rovi) ter vojnimi ostanki.

Trenutno je spominski park urejen s cipresami, živo mejo in travnatimi površinami. Na vrhu je na nasipu v obliki piramide postavljen rimski steber, ki so ga prinesli iz Ogleja.

Na griču najdemo:
- 35 spominskih stebrov, označenih z majhnimi kamnitimi ploščami z napisi v počastitev spomina, ter vojne ostaline (iz brona) v povezavi z vojaki in četami, ki so se bojevale na tem območju;
- rov, ki so ga zgradili avstro-ogrski vojaki, spomladi leta 1915 so ga med zasedbo griča dokončali Italijani, v obdobju od leta 1943 do 1945 pa so ga uporabljali Nemci za obrambo pred zračnimi napadi;
- več kot 30 kosov topniškega orožja iz tega obdobja, veliko je redkih primerkov.
Hiša tretje armade

Gre za prostore, namenjene sprejemanju obiskovalcev kostnice (prvotno se je imenovala Hiša romarjev), nahajajo pa se na ploščadi ob vznožju griča Sv. Elije. Hiša je razdeljena na več nadstropij:
- v kleti je bar oz. restavracija;
- pritličje je namenjeno obiskovalcem, tu pa najdemo tudi tri muzejske sobe, razdeljene na naslednje tematske sklope: tretja armada (1), vojvoda d'Aosta (2) in prva svetovna vojna (3). V zadnji sobi z velikim vhodom in točko za muzejske uslužbence se predvajajo zgodovinski posnetki;
- v prvem nadstropju so poslovni prostori uprave kostnice. Na nasprotni strani pa se nahaja Postaja orožnikov občine Foljan Redipulja.

Zaradi večje funkcionalnosti Hiše tretje armade so sčasoma nastali tudi pomožni prostori: delovni prostori, prostori za malicanje, namenjeni šolarjem, ki obiščejo kostnico, parkirišče in sanitarije za obiskovalce.

Kostnica je v državni lasti in deluje pod okriljem Generalnega komisariata za počastitev spomina na padle.

Dostop je možen z avtomobilom (avtocesta Benetke-Trst, izhod Redipulja, nato še 2 km v smeri Foljan Redipulja), vlakom (železniška postaja v Zagraju, proga Videm-Gorica-Trst), letalom (letališče v Ronkah, 5 km) in ladjo (pristanišče v Trstu, prb. 45 km).
INFORMACIJE
Via III Armata
I-34070 Foljan Redipulja (GO)
Tel. +39 0481 489024
Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. È necessario abilitare JavaScript per vederlo.
DELOVNI ČAS
Kostnica in grič Sv. Elije: vsak dan
Muzejske sobe in Cerkev Matere Božje, kraljice miru
1. november do 14. marec: od torka do sobote: 09.00-12.00 / 14.00-17.00;
ponedeljek, nedelja in prazniki: zaprto.
15. marec do 30. oktober: od torka do petka: 09.00-12.00 / 14.00-17.00; sobota, nedelja in prazniki: 09.00-12.30 / 13.30-17.00; ponedeljek in velika noč: zaprto.